Doelloos?

Net terug van mijn reis naar Azië had ik op zaterdag 3 januari een afspraak met twee vriendinnen om de doelen die we een jaar eerder stelden te evalueren en onze nieuwe doelen voor 2015 te delen. Dit lukte niet in een middag en daarom besloten we de hele maand januari de tijd te nemen voor het concretiseren van de doelen.

 

Het is mij niet gelukt. Vanuit mijn HR en pragmatische achtergrond moeten doelen SMART zijn en ik wilde er minimaal twee voor alle 7 gebieden uit het format dat we gebruiken. Maar er kwam niets.. Geen sprake van weerstand, wel van uitstelgedrag. Zeker als het over mijn werkdoelen ging. Ik had al zo’n vermoeden. Eind december heb ik in Thailand een Tadaa! lijst voor 2014 gemaakt en een ToDo lijstje voor 2015. Toen ik deze vergeleek met het format dat we dit jaar gaan gebruiken bleek ik niets te hebben genoemd over werk.. In ieder geval geen dingen die ik als werk beschouw. Na het afronden van mijn HR-opdracht afgelopen herfst heb ik veel mensen verteld dat ik met pensioen ben gegaan. Dit lijkt nu toch dieper in mijn onderbewustzijn te zitten dan ik dacht. En heel stiekem vind ik het ook wel prima. Maar het ‘mag’ natuurlijk niet.. Niet van mijn rationele zelf. Niet van anderen, verwacht ik. En het mag zeker niet als ik met iemand anders heb afgesproken ze op papier te zetten.

 

De afgelopen week ben ik daarom gaan focussen op doelen stellen en ik ben enkele interessante dingen tegengekomen. Er vielen ook heel veel tips, trucs en tools af. Vooral omdat ik wil dat het moeiteloos gaat. Mijn 2 favorieten zijn:

Absolute aanraders. En als het niet voor dit onderwerp is; de content op hun websites is veel breder en echt boeiend! Van dit soort informatie kan ik echt genieten. Energie borrelt en ik lees ongeduldig verder. En verder. En dan zie ik nog een leuk onderwerp. Uiteindelijk heb ik nog steeds niet de geformuleerde doelen die ik zocht. Shit! Of heb ik ze wel, maar stap ik er te snel overheen?

  • Ik ga dit jaar mijn eerste boek uitgeven.
  • En ik ga de 10 km van Amersfoort (hard-)lopen.

Allebei behoorlijk concreet! Een kwestie van stappen koppelen aan mijn agenda. Ook ga ik heel veel nieuwe dingen ontdekken, mezelf verder ontwikkelen en anderen inspireren. Deze klinkt heel erg leuk, maar behoorlijk on-SMART. En zo’n vaag doel is ook wel lekker. Een goede oefening voor mijn pragmatische ik om het ‘moeten concretiseren’ los te laten en te ontdekken wat er dan ontstaat.

 

ipp

Reacties: