Halverwege


Soms besef ik pas achteraf dat ik vooraf verwachtingen had. Klinkt stom, maar is wel waar. Ook deze reis naar Bali. Vooraf had ik het met anderen gehad over werken als Digital Nomad in Ubud, een maand een mooi huis huren om lekker te schrijven en fijn elke dag yoga. Dat paste bij een bestemming als Bali, het eiland van de Goden. En hoewel ik pas halverwege ben weet ik nu al dat ze het alledrie niet gaan worden. Jammer en ik was zelfs een beetje teleurgesteld. Waarom gaan ze niet door? Nou heel simpel; de eerste ben ik eigenlijk gewoon vergeten toen ik in Ubud was en voor de tweede was ik te lui om concrete stappen te zetten, zoals mensen bellen en huizen bezichtigen. Het heeft even geduurd voordat ik accepteerde het volledig aan mij ligt.
Het alternatief past op dit moment beter bij mij. Ik plan niet teveel van tevoren. Ik leef zoveel mogelijk in het nu. En ik voel niet de neiging om superactief de highlights van Bali te bezoeken. Dit levert een interessante route op, waarbij ik ergens langer blijf als het goed bevalt. Het geeft een gevoel van vrijheid dat ik bijzonder prettig vind. Ik lees veel, ben veel alleen, ontmoet interessante mensen en negeer die mensen die dat niet zijn. Het contact met NL is veel intenser dan ik gewend ben. En er is natuurlijk De Vulkaan. Of het risico op uitbarsting, beter gezegd. En nog specifieker, de impact van angst. Niet dat ik zelf bang ben, maar de cancellations, de berichten op FB en de vragen vanuit NL gaven toch een gevoel van onrust. Dat is ondertussen gelukkig volledig afgezwakt.

Mijn route. 

Ik ben begonnen in Sanur (strand) , van daaruit een week naar Nusa Ceningan en Nusa Lembongan (eilandjes). Vierde stop was Ubud (rijstvelden, toerisme). Daarna Munduk (in de bergen) en door naar Temukus Bay (yoga) bij Lovina. Afgelopen week in Pemuteran (strand, snorkelen en duiken) en nu in Tabanan (heuvels). 

Mijn magische momenten:

 • Het vrije gevoel tijdens de brommertochtjes op Nusa Lembongan en naar de Tempels in Pemuteran
 • Intens genieten van natuur en eigen kracht op een fietstocht door de rijstvelden
 • Yoga vanaf 6 uur ’s ochtends met Dayu op Pantai Mas 
 • Wandelen: op het strand, tussen de rijstvelden, door dorpjes, naar watervallen.
 • Relaxed Duiken bij Menjangan
 • Snorkelen in de baai van Pemuteran
 • Chilling @ Ketut’s Beachbar
 • Night tour naar vulkaan Ijen op Java
 • De variatie aan pancakes en fruit die ik elke ochtend als ontbijt eet
 • Douchen met de zon op mijn lichaam in de buitenbadkamers
 • Afkoelen in de mooiste zwembaden
 • Contact met Balinezen. Alleen de stalende ‘Hello’s’ zijn al hartverwarmend, maar tussen de echte gesprekjes zitten echt pareltjes.
 • Last but not least: Balinese Massages. Zucht!

En de tweede helft?

Die wordt anders. Heel erg of een klein beetje. Geen idee. Ik voel me anders na een rigoreuze beslissing over de contacten met NL. Voel me vrijer & weer thuis in mezelf. Sta ook meer open voor contact hier. Een fijn gevoel en ik ben heel benieuwd hoe dit verder ontwikkelt. Praktisch gezien wordt het ook anders; volgende week een yoga retreat en een paar dagen later naar Sri Lanka. Mooie vooruitzichten.

4 antwoorden op “Halverwege”

 1. Hi Ellis, ik word al helemaal zennnnn als ik je verhaal lees. Wat een ervaring. En helemaal op Bali. “Op en topper” kan niet. Ik ben benieuwd naar jouw tweede helft van de vakantie en wens je enorm veel mooie, nieuwe en onvergetelijke ervaringen toe!
  Groetjes,
  Inge (Wildenbeest)

 2. Wat heerlijk Ellis! Klinkt zo mooi en wat een bijzondere reis. Geniet en dat gaat vast lukken met een yoga week in het vooruitzicht. Liefs Kirsten

Reacties: