Oud nieuws

Is dit hoe een journalist zich tegenwoordig voelt? Of altijd al voelde? Nog voor ik begin met schrijven weet ik dat het morgen oud nieuws zal zijn als anderen het lezen. Als het al gelezen wordt, want Facebook en Twitter lijken meer en meer gevuld met foto’s en inspirerende quotes. Niets mis mee. Ik doe er zelf graag aan mee. Maar doorklikken en een hele blogpost van zo’n 400 woorden lezen? Ik weet het niet. ‘Bring back our girls’ en ‘Adopteer een Bij’. Twee onderwerpen waar ik afgelopen week niet overheen kon zappen. Is er genoeg tijd om echt actie te nemen? Of is het morgen oud nieuws?

Daarmee zijn we terug bij mijn begin. Het Eurovisie Songfestival. Weemoed. Ik hoor de begintune weer. Een blauwe achtergrond met gele sterren. We zaten klaar voor een avond televisie. Fris en lekkere hapjes bij de hand. Het was een Belangrijke Dag. Zo een waar je al spanning voelde bij het opstaan. Net als bij de intocht van Sinterklaas. Of Koninginnedag met defilé op Soestdijk. In mijn herinnering wonnen we elk jaar. Totdat.. Eigenlijk weet ik niet precies waar het veranderde. Het vallen van de muur? En de Sovjet Unie? Al die Oost-Europese landen die altijd op elkaar stemden en niet op ‘ons’ ? Jaaaren geleden ben ik afgehaakt.

Vorig jaar kriebelde er iets. Kippenvel bij Anouk. Een glimpje trots. Niet genoeg om naar het programma te kijken. Laat staan de halve voorronden. Meer een soort voorspel. Afgelopen dinsdag meldde een FB-vriendinnetje dat ze zich verheugde op het songfestival en geen idee had waarom. En ik voelde het ook! Dus plande ik om 22 uur en om 23 uur kijktijd in. Niet zoals vroeger. Maar ook niet zoals nu; via Uitzending gemist. Echt Live. En ze deden het prima. Ik schrok een beetje toen ik de overige bijdragen zag, maar het gaat om het resultaat. We staan in de finale! En vanavond is het zover. Ik voel een klein kriebeltje in de buik. Wat zou het leuk zijn als… Even geen tijd om aan ontvoerde meisjes en zieke bijen te denken.

En morgen? Morgen is het Moederdag. Morgen liggen moeders onrustig in bed te wachten op het ontbijt. Zich zorgen makend om wat er allemaal mis kan gaan in de keuken. Blij met de aandacht. Het lieve cadeautje. Het complimentje waar ze natuurlijk eigenlijk elke dag recht op hebben. Morgen is het Songfestival ver weg.

abba

4 antwoorden op “Oud nieuws”

  1. Herkenbaar, maar de kriebel vanwege die keuken morgen is het hevigst. Als ik de nacht maar door kom

Reacties: