Een Goeroe was voor mij altijd een een inspirerende, charismatische man in een exotisch land, met een duidelijke boodschap. Denk hierbij aan Mahatma Gandhi, maar ook aan leiders van Indiase Ashrams. Want heel belangrijk bij een Goeroe is dat hij volgers heeft. Veel volgers. Mensen die willen leven zoals hij.
Ik weet niet of deze beschrijving waar is. Voor mij was dat wel zo, maar er zullen legio alternatieven zijn. Want binnen mijn afbakening zouden ook Boedha, Christus enz. Goeroes zijn. En dat klinkt dan weer gek..
Er is sowieso sprake van vertroebeling van mijn oorspronkelijke Goeroe beeld. Dat begon al toen een ex-vriendje zichzelf Goeroe vond. Omdat hij de wereld veel te brengen had met het delen van zijn ellendige levensverhaal. Het feit dat ik geen volgers signaleerde leverde hem de titel “Nep Goeroe” op.
Daarna kwamen de Management Goeroes, waarbij volgers veranderden in mensen die een boek van zo iemand hebben gekocht. En de Internet Goeroes. Eigenlijk weet ik niet eens waarom zij Goeroe zijn; verder dan een specifieke expertise kom ik niet. Zeker waardevol, maar een Goeroe?? Dan kun je Twitteraars met meer dan 10.000 volgers ook Goeroe noemen.
Tamelijk verwarrend, maar het geeft ook ruimte! Wie zijn mijn Goeroes? Ik heb er in ieder geval al twee; mijn WordPress Goeroes! Ik vraag ze om raad bij het maken van mijn website. Omdat ze veel meer weten dan ik, maar ook omdat ik ze vertrouw en ze mij inspireren!
Mooi Ellis!
Van Wikipedia:
Een goeroe is een spirituele leraar of gids. De term wordt daarnaast in een aantal vakgebieden, zoals ICT en management, ook gebruikt voor bekende personen wier meningen een hoog aanzien genieten. In sommige Oosterse talen, onder andere Maleis, is goeroe (guru) het gewone woord voor een onderwijzer.
Er zijn ook andere, populaire, niet-wetenschappelijke verklaringen voor de betekenis van het woord. Eén lezing stelt dat Goe staat voor Goekhar, wat wereld betekent en Roe voor Roekhar, god. Een Goeroe is volgens deze lezing iemand die de wereld van de goden kan binnentreden en na terugkomst zijn wijsheid met de mensen deelt.
Ik denk dat er in deze tijd dus veel Goeroes zijn. Mensen die geven, kennis delen.
Mensen die veel geven ontvangen ook meer. Dat is de strekking van de wet van geven en ontvangen, een spirituele wet die je leven kan veranderen. Als je erop durft te vertrouwen.
Werken met de wet van geven: 3 punten
Als je wilt leven met de wet van geven (en ontvangen) kun je je bezighouden met de volgende drie aandachtspunten:
-Geef iets aan iedereen die je ontmoet. Dat hoeft niet persé geld of een cadeau te zijn. Het kan een compliment zijn, liefde, positieve aandacht, een knuffel of een stille ‘zegen’ voor deze persoon.
-Sta wagenwijd open om van de wereld te ontvangen. Geniet van complimenten, cadeau’s en andere giften. Sluit jezelf niet af voor wat de natuur je geeft: zon, regen, bomen, planten, seizoenen en ga zo maar door.
-Spreek met jezelf af dat je de energie rond laat stromen. Blijf geven en ontvangen. Hoe meer je dit doet, des te beter je je zult voelen.
Wauw mooi Sandra! Dank je wel voor deze aanvulling.
Thx, Sandra!
En mooie overgang naar Geven & Nemen; daar ga ik het ook nog over hebben.
Wat een fijn blog weer Ellis. Dat zet mij weer aan het denken. Zonder het te weten kan je dus anderen helpen en inspireren. Waarschijnlijk hebben we zelf geen idee hoe ver onze invloed rijkt.
Ik zat eens in de trein onderweg naar mijn moeder in het ziekenhuis. Geen vrolijk bezoekje. Net als iedereen heb ik een enorme hekel aan ziekenhuizen. Speciaal voor mijn moeder had ik een vrolijk jurkje aangetrokken. Maar zo voelde ik mij niet. Toen de trein stopte op station Woerden was ik ongeveer halverwege mijn reis naar het LUMC in Leiden. Een oudere dame moest hier blijkbaar uitstappen want ze liep langs mij heen richting uitgang. Tijdens het naar buiten gaan raakte ze heel even mijn arm aan en zei: “Wat heb jij een mooi, vrolijk jurkje aan!” Aan haar intonatie hoorde ik dat ze het meende. En weg was ze. Gewoon zo’n op het oog simpel zinnetje. Het raakte me. Ik voelde me lichter en beter in staat het bezoek aan het ziekenhuis te dragen. (dat klinkt heel zwaar, maar zo voelde het toen.) Dit was afgelopen winter, zeker een half jaar geleden. En ik weet het nu nog.
Zo zie je maar dat je met ogenschijnlijk kleine dingen kan bijdragen aan het leven van anderen. Niet zelden zonder het zelf te weten. En wie heeft er in dit digitale tijdperk nou geen volgers? Mensen die geïnteresseerd zijn in wat je te vertellen hebt, die daar waarde aan hechten en het verder vertellen. Het zit niet in de hoeveelheid volgers, denk ik, maar wat ze met de inspiratie doen.
Als we allemaal een beetje meer openstaan voor anderen en meer geven zoals Sandra al schreef. Dan kunnen we allemaal mini-goeroe’s worden binnen ons eigen kunnen.
Hoe doe je dat, openstaan? Word ontdekkingsreiziger! Uit: How to be an explorer of the world van Keri Smith:
Hoe word je een ontdekkingsreiziger?
Kijk altijd om je heen.
Alles is boeiend, als je maar goed kijkt.
Luister naar verhalen.
Probeer patronen te zien.
Gebruik al je zintuigen.
Ik kreeg kippenvel toen ik je reactie las.. De manier waarop je jouw ervaring beschrijft vind ik wondermooi. En het citaat over de Ontdekkingsreiziger is helemaal raak!