Tropische monsters

Reizen in de tropen klinkt voor veel mensen heerlijk. Anderen vinden het een drama. Het is te hopen dat zij hier nooit belanden. Waar beginnen de tropen? Ik heb op televisie ooit een programma gezien waarin toeristen die op Isla Margarita zaten dachten dat ze in Spanje waren.. Voor mij is er een direct verband tussen de Tropen en de insecten. Hoe groter en irritanter het insect, hoe tropischer. Vanuit deze invalshoek zit ik er nu echt middenin. Ik heb een “irritant insect” top 3 gemaakt;
1. Kakkerlakken
2. Muggen
3. Bloedzuigers

De muggen zijn eigenlijk een buitenbeentje. Ze zijn natuurlijk niet zo groot. Best klein zelfs. Maar de impact die ze op mij hebben is enorm. ’s Nachts 1 mug in mijn mosquitonet is genoeg om mij wakker te houden. En dat is niet makkelijk, want ik slaap prima. Ook is het opvallend dat ze feilloos de plekjes weten te vinden die ik ben vergeten te sprayen. Ai, alweer gebeten! Om nog maar niet te spreken over de malaria & dengue dreiging die aan hun tere lijfje hangt. Ik heb er meerdere vermoord; vegen bloed over mijn laken. Mijn bloed. Een voldaan gevoel gemixed met excuses voor de executie.

Nooit eerder heb ik tijdens mijn wandelingen nagedacht over bloedzuigers. In Danum Valley, Sabah zijn ze in overvloed. “Tijger” bloedzuigers zelfs. Extra groot, aggressief en met streepjes. Ze weten de vreemdste plekjes te bereiken om zich vol te zuigen met bloed. Hun slijm bevat een stofje waardoor de wond wel 2 uur kan blijven bloeden. Het beste wapen is Deet! Zodra je dit op ze spuit laten ze los en krimpen in elkaar. Volgens mij gaan ze ook hartstikke dood.

Nummerrrrrrr 1: kakkerlakken. Al meer dan 15 jaar vind ik ze vreselijk. Ze bewegen zo snel, zo neurotisch. En ze lijken altijd (onbedoeld?) naar je toe te rennen in plaats van de andere kant op. Op een dag ontdekte ik ook nog dat de grote kunnen vliegen.. Gisteravond zat er een joekel onder de toiletbril. Zeker 6 cm. Gelukkig check ik de deksel altijd. De bril klapte van schrik boven op hem. Hij viel in de pot. Bliksemsnel trok ik door. En nog een keer. En voor de zekerheid ook een derde keer. Die beesten zijn prehistorisch. Ze overleven alles.. Kon ik veilig gaan zitten? Of zou hij terugkomen?
Ik kon echt niet langer wachten..

IMG_0589-0.JPG

Eén antwoord op “Tropische monsters”

  1. Gatverdamme Ellis, weet niet wat ik bedreigender vind, die griezels of dat DEET! Als ik al twijfels had om een keer die kant op te gaan…….Ik zeg Scandinavië, geweer mee! Hihi, veel plezier!!!

Reacties: