Vakantiewerk

Voor de meesten van ons staat vakantie gelijk aan “niet werken”. Voor pubers is het heel spannend dat je in de vakantie juist wel gaat werken. Vandaag is het zover voor mijn nichtje. Ze is bijna 16 dus ‘-tje’ klinkt trouwens wat overdreven, maar ik vind het echt lastig om haar ‘nicht’ te noemen. Dat voelt toch als een scheldwoord.

Via haar eigen netwerk heeft zij een vakantiebaan geregeld. Vier hele dagen gaat ze werken in een kinderdagverblijf. Aanvankelijk samen met een vriendin, maar een dubbele bezetting bleek niet nodig dus hebben zij de dagen verdeeld. Vriendin alle dagen tijdens de vierdaagse-feesten en mijn nichtje de week erna. Goed geregeld kun je wel zeggen! Ook goed geregeld is het feit dat zij het loon van een 16-jarige zal ontvangen. Vet binnenlopen, zeg maar. Zij verwacht in deze periode wel €100 te verdienen!

Na wat snel rekenwerk heb ik mijn eerste reactie voor mezelf kunnen houden; zo weinig?? Hoeveel verdient een 16-jarige eigenlijk? Een klein onderzoekje; het uurloon voor 16 jaar is ruim een derde van dat van een volwassene. Volgens minimumjeugdlonen.nl komt dat op €2,94 bruto per uur. Dus 3 pubers produceren hetzelfde als 1 volwassene? Volwassene is trouwens verkeerd geformuleerd. Ik ben de weg een beetje kwijt, maar ga er voor het gemak van uit dat je met 18 jaar volwassen bent. Nou, niet in minimumlonenland. Een 18 jarige krijgt 45,5%. En mocht toch 21 jaar de officiële volwassen-leeftijd zijn; 72,5% van het minimumloon.

Waarom accepteren jongvolwassenen dit? Of komt het minimumloon in de praktijk nauwelijks meer voor? Als HR professional kreeg ik ooit het lachende verwijt geen idee te hebben van het minimumloon. Nu weet ik het; het is nu bijna €1.500 per maand. Als je 23 jaar of ouder bent. En ik voel me een Jordanese Yup omdat ik werkelijk geen flauw idee heb voor hoeveel mensen in NL dit mooie bedragen zijn. Mijn nichtje is er absoluut blij mee. En een long, long time ago gold hetzelfde voor mij. Als kamermeisje bij Hotel De Witte verdiende ik 2 gulden 64 per uur. Genoeg om een schitterende racefiets bij elkaar te sparen!

vakantiewerk

3 antwoorden op “Vakantiewerk”

  1. Ik begon bij Albert Heijn op mijn 16e… Voor 3 gulden 50 ongeveer. Ook ik was de koning te rijk met mijn extra bijverdienste… Kocht er een ‘hippe’ winterjas van bij Mac & Maggie :-).

  2. Na hard werken een schitterende racefiets gekocht…….en die heeft zelfs op zijn ‘oude dag’ nog heel wat meters afgelegd:-)

  3. En mijn baantje in de Italiaanse ijssalon (kijk, verschil moet er wezen 😉 leidde ook naar zo’n racefiets : mijn Batavus Champion hangt nog steeds aan de muur … Was die racefiets toen zoiets als de iPhone nu voor pubers ?

Reacties: